8 червня 2017 року                                                                                 Наталія Ліхновська

096 847 58 90,

Прес-реліз

СУЧАСНИЙ КООПЕРАТИВНИЙ РУХ УКРАЇНИ ТА ЙОГО СТАН

ОБГОВОРИЛИ У СТОЛИЦІ

8 червня 2017 року в Українському кризовому медіацентрі відбувся  круглий стіл «Сучасний коперативний рух в Україні як спосіб зміцнення громад». Захід проводився в межах 10 Екуменічного соціального тижня, який зараз триває в столиці.

Модератор: д-р Зіновій Свереда,  Президент Українського Кооперативного альянсу.

Учасники:

Тетяна Василик, директор Благодійного фонду “Зміцнення громад”

Наталя Хмиз, директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.

Тетяна Камінська, ректор кооперативного інституту бізнесу та права «Вища освіта у сфері кооперації»

Юлія Усенко, голова правління ГО "Всеукраїнська агенція інвестицій та сталого розвитку"

Андрій Зінченко, Greenincubator «Енергетичний кооператив»

Роман Скляров, Центр економічної демократії «Демократія і ринок».

За круглим столом було обговорено проблеми у різних галузях  неформальної кооперативної діяльності та необхідність приведення її до стану коли держава буде підтримувати на законодавчому, юридичному та інших рівнях. Також було запропновано різні варіанти виходів із певних проблем. Зокрема необхідність бути наполегливими та вимогливими до державних органів,   співпрацюючи з ними, виказуючи власні потреби для оптимального функціонування кооперативних рухів, їх необхідність функціонування взагалі. Також учасники заходу зазначили, що необхідно доопрацювати сферу освіти з науковою та практичною базою.

Експерт Європейської соціальної академії повідомила, що організація проводить тренінги, круглі столи та семінари з метою підвищення компетентності суспільства у питаннях кооперативної грамотності. «Ми проводимо навчання і для духовенства», – додала вона.

Добрим прикладом структури і форми функціонування кооперативів є ті, що створені Андреєм Шептицьким, як наголосив Зеновій Свереда. За його словами, іншими прикладами можуть стати монастирі як ефективні кооперативні форми виробничої співдії ще з древніх часів. Для цього мусить бути єднання ідейне та й базуватися на моральних та духовних цінностях.

Органічний напрямок активно розвивається у всьому світі. І Україна не є винятком. Переробка, сортування та зберігання городини потребує широкої інфраструктури. «Тому, кооперація є, по суті, передумовою та основою для розвитку органічного садівництва», – підсумувала Валентина Лановенко, президент Академії органічного садівництва.

Прес-центр Х Екуменічного Соціального Тижня