Анна Грапенюк
6 жовтня 2018 року                                                                                                   096 743 57 44,

www.ecumenicalstudies.org.ua

У ПРАЦІ З МОЛОДДЮ ДУШПАСТИРЯМ ПОТРІБНО ВИЙТИ

ЗА МЕЖІ ЦЕРКВИ І СВОЄЇ ЗОНИ КОМФОРТУ

В Українському католицькому університеті, 5 жовтня, відбувся Міжнародний семінар Українського християнського академічного товариства. Захід тривав у рамках 11 Екуменічного соціального тижня «Молодь. Віра. Покликання», який з 3 по 6 жовтня проводять у Львові.

Одна з тем обговорення –  «Молодь і Церква: Молода Церква».

Гості семінару:  Пастор Марк Россьє, молодіжний координатор Реформатської Церкви кантону де Во ( Швейцарія), Прот. Назарій Давидовський, викладач кафедри теорії і методики музичного виховання Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу, керівник Історичного відділу Вінницької єпархії УПЦ, о. Степан Сус, капелан Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, о. Дàвід Ґрунда, член молодіжної комісії греко-католицької єпархії Ньїредьгаза, настоятель парафії Маріяповч (Угорщина), о. Юрій Остап’юк, голова студентського капеланства Львівської архієпархії УГКЦ.

Промовці поділилися власним практичним досвідом праці з молоддю у школах, вузах та військових училищах. Розповідали про ініціативи, проекти, досягнення і здобутки, а також співпрацю з громадськими організаціями. Тож учасники семінару мали нагоду почерпнути чимало інформації й надихнутися новими ідеями.

Основний месидж, який спікери хотіли донести слухачам: «У праці з молоддю душпастирям потрібно вийти за межі Церкви і своєї зони комфорту». Зокрема на цьому наголошували прот. Назарій Давидовський та о. Степан Сус.

Натомість троє інших спікерів намагалися відповісти на питання якою є сучасна молодь і чого вона очікує від Церкви?

Пастор Марк Россьє познайомив  учасників з ситуацією воцерковлення молоді у Швейцарії: «В моїй Церкві молоді люди опиняються осторонь.Діяльність старших осіб не цікавить молодь, а діяльність молоді не цікавить старших осіб. Можна сказати, що одні й інші живуть не в одній і ті й же ж Церкві»

Також пастор переконаний, що молодь не є Церквою майбутнього!Молодь є Церквою сьогодення! Так само, як і старші особи. Тому потрібно взаємно прийняти одні одних.

о. Дàвід Ґрунда наголосив на важливості Євангелізації дітей з раннього віку: «Чим раніше Ви почнете говорити з дітьми про Бога, тим кращого результату Ви зможете досягти в майбутньому» і додав: «Молодь не любить обов’язків, треба показати їй, що Бог не обов’язок, а можливість, відкритість».

І насамкінець о. Юрій Остапюк підкреслив важлиість екуменічної складової у справі душпастирства молоді: «Не важливо, з якої конфесії отець, а важливо, що він  просто є і є серед студентів».

Додам, що девіз капеланів у служінні людям: «Бути завжди поруч».