Пресреліз

«Ви беріть відповідальність, а я вам підказую інструмент, як це зробити», - Митрополит Андрей Шептицький

У межах ХІV Еĸуменічного соціального тижня 7 жовтня в Уĸраїнсьĸому ĸатолицьĸому університеті відбулася дисĸусія «Андрей Шептицький промовтер сталого розвитку».Запис можна переглянути на YouTube.

Партнер заходу – Львівська бізнес-школа УКУ. Модерував зустріч о. Ростислав Пендюк, голова Патріаршої комісії у справах молоді, заступник голови Душпастирської ради УГКЦ. Він  запропонував застановитися під час дискусії над питанням освіченості, фокусування на людині і її проблемах, руху в певному напрямку, щоб брати відповідальність за себе і свою країну. «Багатство само по собі нікому не потрібне. Воно потрібне тоді, коли дозволяє творити. Так казав Митрополит», - зазначив о. Ростислав Пендюк.

Роксоляна Вороновська, CEO LvBS Consulting, керівниця Центрів сімейного бізнесу та бізнес-дизайну LvBS, депутатка Львівської обласної ради, вважає, що у нас в країні є проблема з візійністю. Вона припускає, що це пов’язано з нашою історією: українці не завжди перебували в безпеці, не мали можливості планувати навіть наступні 5 років. Нам треба працювати над візійністю і розвивати її.

Андрей Шептицький надавав великого значення освіті. «Сьогодні застановимось над освітою. Коли говоримо про сталість, сталий розвиток, то маємо на увазі освіту. Нам треба працювати над мрією про те, яку країну ми хочемо залишити своїм дітям. Розпочинати варто з садочка, школи, університету. Розпочинати працювати разом… Цінність людського життя має бути пріоритетом номер один. Коли в нас так буде, тоді всі інші рішення легко приймати», - вважає Роксоляна Вороновська.

Наталія Смуток, співзасновниця Інноваційного дитячого простору «СвітЛичка», директорка компанії «Матаі-Україна», підкреслила важливість бути господарями на своїй землі, навести порядок у своїй сімї. «Діти приходять у наш світ прекрасними, всі добрі якості в них вже інтегровані, нам треба тільки плекати їх».

«Митрополит Шептицький в цікавий спосіб намагався допомогти вирішити ситуацію людям – пропонував концепцію субсидіарності. На його думку, проблему має вирішити сімя, громада, село. Якщо не виходить вирішити – тоді інші інстанції. Він говорив: «Ви беріть відповідальність, а я вам підказую інструмент, як це зробити», - розповів Володимир Хіцяк, керівник Центру етики та технології Львівської бізнес-школи УКУ.

Ірина Фіщук, керівниця ГО «Дорога смаку Прикарпаття», підприємиця, пригадала, що в часи, коли жив Шептицький, питання правильного використання ресурсів не виникало. Він уже бачив за кожним з напрямків цілі сталого розвитку, вмів думати стратегічно і думати на випередження. Він був одним із лідерів, які формували коріння ідеї».

Митрополит Шептицький був стратегом на десятиліття, а, можливо, й на століття. У нього був глобально-державницький підхід – до такого резюме підвели дискутанти.

Детальніша інформація про Форум:https://www.facebook.com/events/420221005286673/, https://esweek.org.ua/ua/.

Пресцентр 14-го Екуменічного соціального тижня